HomeOdgajivačnicaRaseBrazilska fila

Brazilska fila

 

FCI-Standard  br.225/ 02.04.2004./ GB

BRAZILSKA FILA ( FILA BRASILEIRO )

OPŠTI IZGLED :

 Tipično moloska rasa.Snažnih kostiju,pravougaone i kompaktne strukture,ali harmonična i dobrih proporcija.Uz masivno telo vidljiva je i velika agilnost koja odaje utisak pokretljivog psa.Polni dimorfizam je jasno izražen (uočljiva je razlika između mužjaka i ženke).

VAŽNE PROPORCIJE :

-          Njuška je neznatno kraća od lobanje.

-          Dužina tela,mereno od grudne kosti do sedne kvrge za 10% je veća od visine u grebenu.

TEMPERAMENT :

Deo karaktera čine odvažnost,odlučnost i izuzetna hrabrost.Sa svojim vlasnikom i porodicom su pitome,poslušne i ekstremno tolerantne sa decom.Njihova lojalnost je glasna,stalno tražeći prisustvo gospodara.Jedna od karakteristika je i nepoverljivost prema strancima.Fila deluje sigurno,sa velikim samopouzdanjem i sigurnošću u sebe,ostaje ravnodušna prema čudnim zvucima i nepoznatim okolnostima.Kao beskompromisan čuvar imanja,Fila se instinktivno upušta i u lov visoke divljači i teranje stoke.

IZRAZ :

Deluje mirno,plemenito i puno samopouzdanja.Nikad ne pokazuje utisak odsutnosti.U stanju afekta u izrazu se vidi odlučnost praćena čvrstim,prodirućim pogledom.

GLAVA :

Glava  File je velika,teška i masivna,uvek u proporciji sa telom.Gledano odozgo podseća na trapezoidnu figuru kruškastog oblika.

-          Lobanja:Linija lobanje je blago zaobljena od stopa ka temenu.Gledano spreda lobanja je velika,široka,sa blago zakrivljenom gornjom linijom.Lateralne linije(linije obraza) spuštaju se skoro vertikalno u blagoj krivini koja se sužava ka njušci.

-          Stop:Gledano spreda praktično ne postoji.Srednja čeona linija je blaga i proteže se glatko do centra lobanje.Gledano sa strane stop je blago izražen i praktično ga formiraju dobro razvijeni nadočni lukovi(obrve).

LICE :

-          Nos:Dobro razvijen,širokih nozdrva ali uži od širine gornje vilice.Boja crna.

-          Njuška:Jaka,široka i duboka,uvek u harmoniji sa lobanjom.Prilično duboka u korenu ali nije dublja od dužine.Gledano odozgo popunjena je ispod očiju,blago se sužavajući ka polovini i kasnije širi ka nosu.Gledano sa strane njuška je prava ili ima “rimsku” liniju(blago oboren nosnik),ali nikad pognuta ka gore.Prednja linija njuške je skoro pod uglom od 90 stepeni u odnosu na liniju nosnika,sa blagim ulegnućem odmah ispod nosa.

-          Usne:Gornja usna je debela i viseća i preklapa donju usnu;donja linija njuške je skoro paralelna sa gornjom.Donja usna je zategnuta i čvrsta do očnjaka a odatle nadalje je opuštena završavajući se uglovima usana koji su uvek vidljivi.Njuška ima dobru dubinu u korenu ne narušavajući samu svoju dužinu.Ivice usana vise u obliku slova “U”.

-          Zubi/Vilice: Zubi su značajno širi u odnosu na dužinu,jaki i beli.Gornji sekutići su široki u korenu blago se sužavajući ka ivici.Očnjaci su snažni i dobro postavljeni.Idealni zagriz je makazast ali i klještast zagriz je prihvatljiv.

-          Oči:Srednje velike,bademastog oblika,široko postavljene,srednje do duboko usađene.Dozvoljene boje-od tamno braon do žute,uvek u skladu sa bojom krzna.Zbog opuštene kože kod mnogih jedinki se javlja opušten donji kapak što se ne smatra manom jer je melanholičan izraz lica tipičan za rasu.

-          Uši:Viseće,velike debele,u obliku slova “V”.Široke u osnovi,sužavajući se ka krajevima.Zaobljeni vrhovi ušiju,usađeni ka zadnjem delu lobanje u liniji sa očima.U stanju afekta uši stoje nešto više.Prednja ivica uveta je viša od zadnje.Padajući preko obraza i povijene unazad pokazuju unutrašnjost uha(ružino uvo).

VRAT :

Vrlo snažan i mišićav,odaje utisak da je kratak.Blago zakrivljen sa gornje strane,dobro povezan sa lobanjom.

TELO :

Jako,široko i duboko,prekriveno debelom i opuštenom kožom.Grudni koš je duži od abdomena.

-          Gornja linija:Široka ramena,greben postavljen niže od sapi.Od grebena,linija leđa menja smer blago se penjući ka sapima.Linija leđa nije ulegnuta niti šaranasta.

-          Slabine:Kraće i ne tako duboke kao grudni koš,što pokazuje jasnu odvojenost ta dva dela tela.Kod ženki donji predeo slabina je više izražen.Gledano odozgo slabine su uže od grudnog koša,ali ne treba da formiraju liniju struka.

-          Sapi:Široke,dugačke,koso postavljene po uglom od 30 stepeni na horizontalu,završavajući se blagom krivinom.Postavljene su nešto više od grebena.Gledano od pozadi sapi su široke skoro kao grudi,kod ženki čak i mogu biti šire od grudi.

-          Grudi:Dobro postavljena široka rebra koja ne narušavaju poziciju ramena.Grudi su duboke i široke,dopirući do nivoa lakta.Dobro izražene grudi.

-          Donja linija:Duge grudi su paralelne sa tlom u celoj svojoj dužini.Donja linija stomaka je blago potkupljena ali nikad talasasta.

REP :

Vrlo širok u korenu,srednje visoko usađen,treba da dopire do skočnog zgloba.Kada je pas u afektu rep je visoko podignut i krivina pri kraju repa je više naglašena.Ne treba da bude nošen urolan preko leđa niti da ih dotiče.

 

UDOVI :

-          Prednje noge:Dužina noge od tla do lakta je polovina visine od tla do grebena.

-          Ramena:Struktura ramena treba da bude kompozicija dve kosti jednake dužine.Zglob nadlaktice i lopatice je u istom nivou sa grudnom kosti,samo malo povučen unazad.Nadlaktica formira ugao od 45 stepeni sa horizontalom a 90 stepeni sa lopaticom.U idealnoj poziciji rame treba da bude na pola puta od lakta do grebena.Imaginarna uspravna linija,spuštajući se od grebena,treba da seče lakat i da dopre do šape.

-          Podlaktice:Mišići paralelni.Kosti jake i prave.

-          Zglob došaplja:Jak i uočljiv.

-          Došaplje:Kratko,blago ukošeno.

-          Šape:Jakih i dobro zaobljenih prstiju koji nisu previše zbijeni.Pas stoji na debelim prdtima i petama koje su duge,široke i duboke.U korektnom stavu,šape treba da budu postavljene u smeru ka napred.Jaki,tamni nokti;beli nokti su dozvoljeni ako su i pripadajući prsti bele boje.

-          Zadnje noge:Malo manje jakih kostiju od prednjih nogu ali nikada ne izgledaju tanke i slabe u odnosu na celokupnu građu psa.Noge su paralelne.

-          Butine:Široke,blago zakrivljenih linija,oblikovane jakim mišićima dobre dužine.

-          Skočni zglob:Snažan.

-          Zadnje došaplje:Blago ukošeno,duže od prednjeg došaplja.

-          Zadnje šape:Malo više ovalne od prednjih šapa,ali u ostalom gotovo identične.Ne treba da imaju zaperke.

HOD :

Dug i elastičan,mačkast,čija je osnovna karakteristika dvoritmičko kretanje u kojem se noge sa jedne strane tela pomeraju u paru napred i nazad ( kamilji hod-ravanisanje ) što pruzrokuje ljuljanje grudnog koša i kukova što deluje još naglašenije ako je rep podignut.U hodu glava je nošena ispod linije leđa.Korak je lagan,slobodan i bez napora sa dugim i jakim iskorakom.Galop je snažan,dostiže neočekivanu brzinu za tako velikog i teškog psa.Zbog svojih pokreta,tipičnih za molosoide,Filin hod ne samo da ostavlja upečatljiv utisak već jo omogućava iznenadne i rapidne promene pravca.

KOŽA :

Jedna od najvažnijih karakteristika rase je debela,opuštena koža po celom telu,naročito u donjem delu vrata,gde se formira naglašen fanon koji u mnogim slučajevima može da se protegne do grudi,pa čak i do abdomena.Kod nekih jedinki prisutni su prevoji kože u predelu obraza,takođe i na grebenu ka ramenima.Ako je pas u stanju mirovanja na glavi ne bi trebalo da bude nikakvih nabora.U afektu pas podiže uši i skupljanjem kože stvaraju se male uzdužne bore na glavi u predelu između ušiju.

DLAČNI POKRIVAČ :

-          Dlaka:Kratka,glatka,gusta i dobro prijanja uz telo.

-          Boja:Sve jednobojne varijante,sem diskvalifikujućih su dozvoljene kao i tigravost sa manje ili više tamnim prugama.Crna maska na glavi može a i ne mora biti prisutna.Kod svih dozvoljenih boja,bele oznake su dozvoljene na šapama,grudima i vrhu repa.Bele oznake na drugim delovima tela se smatraju manom.

 

VELIČINA I TEŽINA :

Visina u grebenu:

-          Mužjaci : od 65 cm do 75 cm.

-          Ženke : od 60 cm do 70 cm.

Težina:

-          Mužjaci : minimalno 50 kg.

-          Ženke : minimalno 40 kg.

MANE :

Svako odstupanje od prethodno navedenih tačaka treba smatrati manom.Ozbiljnost sa kojom se prema manama treba odnositi treba da bude u proporciji sa izraženošću mana i njihovim uticajem po zdravlje i dobrobiti pasa.

LAKŠE MANE :

-          Kratka njuška;

-          Male uši;

-          Visoko usađene uši;

-          Izraženo svetle oči;

-          Nabori na glavi u stanju mirovanja;

-          Predgriz;

-          Dupla brada (prevoji kože ispod fanona);

-          Ulegnuta leđa;

-          Vrlo uske sapi;

-          Urolan rep nošen preko leđa;

-          Nedovoljno duboke grudi;

-          Izraženo kosa prednja i zadnja došaplja;

-          Kratki koraci (kratak iskorak);

TEŠKE MANE :

-          Apatija i plašljivost;

-          Četvrtasta građa;

-          Mala glava;

-          Gledano sa strane izražen stop;

-          Kratka gornja usna;

-          Buljave oči.Okrugle oči.Nedostatak pigmentacije kapaka;

-          Nedostatak dva zuba osim PM1 (prvih premolara);

-          Nedostatak fanona;

-          Šaranasta leđa,ravna leđa;

-          Previše potpasan stomak;

-          Lake kosti.Nedostatak supstance;

-          Kravlji stav;

-          Štapaste zadnje noge (previše otvoreni uglovi);

-          Bele oznake na površini većoj od ¼ tela;

-          Visina preko dozvoljenog maksimuma;

DISKVALIFIKACIONE MANE :

-          Agresivnost i preterana plašljivost;

-          Depigmentisan nos;

-          Podgriz;

-          Predgriz sa zubima vidljivim kad su usta zatvorena;

-          Nedostatak jednog očnjaka ili jednog kutnjaka (osim trećeg);

-          Zrikavost;

-          Kupirane uši i rep;

-          Sapi niže od grebena;

-          Kada pas ne hoda kamiljim hodom;

-          Koža koja nije opuštena već zategnuta;

-          Svi beli psi,mišije sivi,noseći manje ili veće oznake,crni sa paležom,plavi;

-          Visina manja od propisanog minimuma;

-          Nedostatak testisa ili kada jedan testis nije spušten u skrotum.Upotreba veštačkih metoda za stvaranje pojave testisa,albinizam i neprimetnost rasnog tipa;

Svaki pas kod koga se jasno vide fizičke ili psihičke nenormalnosti treba da bude diskvalifikovan.

NAPOMENA : Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa potpuno smeštena u skrotum.