Ostale slike

Godwin

rodovnik

Kategorija: Boerboel

Boerboel - Istorijat rase

Južnoafrički mastif-Boerboel jedna je od najredjih rasa kako kod nas tako i u svetu. Koriste se za zaštitu domaćinstva i porodice od različitih prirodnih neprijatelja i uljeza.

Po istorijskim činjenicama pretke ove rase gajio je lično i Aleksandar Makedonski jer su bili izvrsni u borbi sa slonovima. Ovi neverovatno hrabri, jaki i izdržljivi psi vremenom su se stopili sa drugim rasama i izgubili svoju osobenost.

Razvojem trgovine izmedu Istoka i Zapada, 1652.godine Jan van Riebeeck, holandski administrator, poslat je na jug Afričkog kontinenta da ustanovi trgovačke odnose izmedju svoje zemlje i Afrike. Smatra se osnivačem grada Kejptauna. Da zaštiti sebe i porodicu na toj još uvek neistraženoj teritoriji, punoj raznoraznih opasnosti, poveo je sa sobom BULLENBIJTERA. To je bio velik i krupan pas tipa mastifa koji se u evropskim zemljama koristio za naterivanje i čuvanje stoke, da štiti posede, zemlju i svoje vlasnike. Britanski doseljenici su od 1820.godine sa sobom doveli pse tipa mastifa i buldoga. Francuzi su doveli Bordoske doge a Španci svoje mastife. Pored ovih pasa u Afriku stižu i Danske doge, bernardinci i bulterijeri. Ukrštanja sa autohtonim psima su preduzimana da bi se povećao izvor gena i da se uvedu “željene” karakteristike. Krajem 19.-og veka De Beers je iz Britanije doneo proverene bulmastife da čuvaju čuvene rudnike dijamanata u Južnoj Africi. I oni su se koristili za ukrštanja dajući im snažan čuvarski instinkt.

Tako su se srele Evropa i Afrika u psećem smislu.

Konačno, definicija rase je postignuta osnivanjem Južnoafrickog Udruženja Odgajivača Boerboela 1983.godine. Rasa je obnovljena od 72 psa. Prvo nacionalno ocenjivanje pasa je održano 1990.godine. Svi psi koji su registrovani od strane udruženja podvrgavaju se procenama prema odredbama standarda(appraisals).

Boerboel - Karakteristike rase

Boerboel je veoma retka rasa u Evropi, uopšte nije priznata i nema svoj FCI standard. Boerboel je izuzetno korpulentan pas sa jakim kostima i veoma razvijenom muskulaturom. Glava je četvrtastog oblika, proporcionalna ostatku tela. Njuška je veoma široka i duboka, nos je širok i tamne boje, vilice izuzetno jake sa belim i pravilno rasporedjenim zubima. Oči su okruglog oblika, srednje veličine. Uši su visoko postavljene u obliku slova “V”. Vrat je srednje dužine, mišićav i veoma snažan, telo je kockasto, mišićavo i ima veoma dobru dubinu i širinu. Prsa su dugačka i široka a noge kratke, ravne i mišićave. Telo je prekriveno debelom kožom koja je naborana samo u predelu cela. Dlaka je kratka, veoma gusta i sjajna. Što se tiče boje priznate su sve nijanse crvene, crna, braon, žuta i tigrasta.

Boerboeli su veoma inteligentni i poslušni. Poseduju snažan instinkt koji im pomaže da budu sjajni borci i odlični čuvari imovine. Pored toga sjajni su čuvari stada a daće i svoj život da bi odbranili predmet čuvanja. Veoma su uporni i svojeglavi. Boerboeli su neustrašivi, nikoga i nikada se ne plaše i zbog toga je neophodno da vlasnik sa njima ostvari odnos pun poštovanja kako bi pas izvršavao njegove naredbe. Imaju stabilan temperament i znake agresivnosti pokazuju samo u slucaju kada su primorani da se brane ili da odbrane vlasnika ili porodicu. Odlično se slažu sa malom decom prema kojoj se postavljaju veoma zaštitnicki a prema strancima je prilično oprezan i nepoverljiv. Mnogi kažu da mu veliki stepen inteligencije omogućava da već na prvi pogled proceni da li je čovek gost u kući ili neprijatelj.

Zahteva dosta fizičke aktivnosti, potrebno je puštati psa da se istrči ili mu prirediti neku energetsku igru ili vežbu.

Dresura boerboela je izuzetno laka. Veoma su inteligentni i brzo će shvatiti šta od njih tražite. Izuzetno su ponosni i mogu biti tvrdoglavi zato je jako bitno da od početka sa njima uspostavite pravilan odnos. Pas mora znati da ste vi ti koji ga hrane, brinu se o njemu i iz tih razloga uvek mora da vas posluša i odgovori na svaku vašu komandu.

© 2017 Od Perpera